Mater reclama que la lluita per la igualtat de gènere consideri la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual

L’organització Mater commemora, avui, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona sota el lema «Iguals i Diferents». L’entitat reivindica una igualtat capaç de garantir oportunitats reals per a totes. Una igualtat on les diferències es converteixin en font de respecte, estima i acceptació.

Les dones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament són objecte de processos d’invisibilització i pateixen el que es coneix com a «doble discriminació» (pel fet de ser dones i tenir una discapacitat al mateix temps). Per aquest motiu, Mater reclama que es tengui en consideració la realitat que afronten les dones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’abordar la lluita per la igualtat de gènere.

En aquest sentit, l’organització recorda el que s’estableix a l’article 6 de la «Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat» (Nova York, 2006): «Els estats reconeixen que les dones i les nines amb discapacitat estan subjectes a múltiples formes de discriminació i, per tant, han d’adoptar mesures per assegurar que puguin gaudir plenament i en igualtat de condicions de tots els drets humans i llibertats fonamentals».

Segons les dades recollides per Odismet («Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball» de la Fundació ONCE), la relació de les dones amb discapacitat intel·lectual amb el mercat laboral està caracteritzada per un alt percentatge d’inactivitat (un 65,4%) i, a més, el 20,7% no supera els estudis primaris- quelcom que, en el cas de les dones que no tenen discapacitat, succeeix en el 6,6%. Per altra banda, d’acord amb la Fundació CERMI («Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat») Dones, 1 de cada 5 dones assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya tenien alguna discapacitat.

Mater realitza tota una sèrie d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona, les quals tenen com a objectius principals celebrar els avanços que s’han aconseguit en matèria d’igualtat de gènere, però, també, posar de manifest els reptes que ens queden per assolir, de veritat, una societat més justa.

Mater està tremendament orgullosa de què els seus orígens s’escriguin en clau femenina: els inicis estigueren marcats per la incommensurable tasca d’un conjunt de dones treballadores, pioneres i emprenedores. L’any 1964, les Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia fundaren Mater amb la finalitat de donar resposta sanitària i educativa a les necessitats de les més petites i vulnerables, amb els desitjos d’alleujar el seu sofriment i restaurar la seva dignitat.

En l’actualitat, el 75% de la plantilla de l’entitat són dones. «No és possible entendre Mater sense totes les dones que han format- i formen- part de la seva història, del seu ADN», destaca la directora general de l’organització, Bàrbara Mestre

Skip to content