El Centre Especial d‘Ocupació de Mater– l’empresa de l’entitat que posa a disposició de les persones usuàries en edat laboral llocs de treball protegits– ha augmentat un 5% la contractació de persones amb altres capacitats intel·lectuals. Així ho ha explicat, avui dematí, el director de Treball de Mater, Jaume Font, durant la presentació dels nous productes ecològics de l’organització, la qual ha tengut lloc a la finca de ses Oliveres (Inca). L’acte ha comptat amb la participació del batle de l’Ajuntament d’Inca, Virgilio Moreno, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que han visitat, prèviament, les instal·lacions en companyia de la presidenta del Consell d’Administració de Mater, Alicia García, i la directora general de l’entitat, Bàrbara Mestre, entre d’altres.
D’acord amb el Comitè Especial de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, la contractació de persones amb altres capacitats s’ha desplomat, reduint-se fins a un 30%. Font ha assegurat que «Mater ha dut a terme un esforç titànic perquè aquesta terrible realitat no es traslladés al Centre Especial d’Ocupació i perquè cap treballador/a amb discapacitat fos acomiadat/da».
La comercialització dels esmentats productes km. 0 (ous, oli d’oliva, Lluquets, vi, safrà i articles de llana fets a mà) permet oferir feina a persones amb altres capacitats des de la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. Entre les principals novetats, destaca el canvi d’etiquetatge- motivat per la desaparició d’Es Convent com a marca social de l’entitat- i la incorporació de dos nous productes: el vi ecològic (en col·laboració amb Can Majoral) i el safrà mallorquí. «Aquests productes són quelcom més que ous, oli o safrà; són oportunitats perquè les persones guanyin autonomia personal i aprenguin a desenvolupar-se en el mercat laboral, tot adquirint importants habilitats laborals», ha asseverat Font.
En aquest mateix sentit s’ha expressat la superiora general de les Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia, Alicia García, qui ha posat en valor «la vocació de servei cap a les persones més vulnerables de la nostra societat i el compromís ètic de la Congregació amb valors com la solidaritat, la dignitat humana i el treball responsable». «Els productes de Mater són fruit i exemple d’una economia social, circular i de persones a persones que s’alça com un valor segur en els actuals moments d’incertesa», ha defensat García.
Així, la directora general de Mater, Bàrbara Mestre, ha advocat per «transformar les crisis en oportunitats» i ha destacat l’increment- respecte al 2019- de quasi un 10% del nombre total de persones ateses per part de l’entitat l’any 2020. «Més de 1.143 famílies a les quals hem pogut donar resposta gràcies, en bona part, a la inestimable aliança amb l’Administració, tant amb el Govern de les Illes Balears com amb el Consell Insular de Mallorca». Per la seva part, la presidenta de l’executiu autonòmic, Francina Armengol, ha declarat que la tasca que realitzen organitzacions com Mater «fa gran la nostra Comunitat Autònoma».