El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha visitat, aquest dilluns, el ‘Centre d’Interpretació’ del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, a la Colònia de Sant Jordi, on un grup de persones usuàries del Centre de Dia de Mater ha iniciat el programa «MARPLENA… d‘oportunitats». La directora del parc nacional, Francesca López, ha explicat que «MARPLENA… d‘oportunitats» és un projecte de voluntariat ambiental dirigit a persones amb diversitat funcional. La finalitat és crear una brigada de voluntaris i voluntàries que participi en la tasca de recollida, selecció i classificació de residus marins dins del ‘Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera’, en el marc de «Let’s Clean Up Europe» i seguint la metodologia aplicada en el programa europeu «Plastic Busters MPAs».
«Impulsar la inclusió de persones amb diversitat funcional a les activitats de voluntariat ambiental de Cabrera encaixa perfectament dins els valors socials del parc i és un motiu de satisfacció incontestable», ha destacat el director general; qui, també, ha posat en valor que, una vegada s’han aixecat les restriccions per la pandèmia de la COVID-19, el ‘Centre d’Interpretació’ ha pogut reprendre les activitats d’educació ambiental, «complint així amb un dels seus objectius prioritaris».
Per la seva banda, la directora de ‘Serveis a les Persones‘ de Mater, Maria Antònia Fullana, ha subratllat que «sempre és una bona notícia veure que hi ha iniciatives inclusives, però aquesta ens fa especial il·lusió perquè donam la volta al concepte més comú de voluntariat: aquí són les persones amb diversitat les que, en lloc de rebre els suports dels/de les voluntaris/àries, tenen un paper actiu i protagonista, fent elles mateixes l’acció voluntària. «MARPLENA… d‘oportunitats» esdevé així una autèntica eina d’inclusió comunitària i transformació social». En aquest mateix sentit, la coordinadora del Centre de Dia de l’organització, Martha de la Rocha, ha manifestat que les persones voluntàries estan molt il·lusionades amb aquesta oportunitat i impacients per començar amb la tasca de recollida de residus.
Durant la primera jornada del projecte, els i les participants han tengut una primera presa de contacte amb el personal del parc nacional i han visitat el ‘Centre d’Interpretació’, els aquaris i el mirador de Cabrera. Posteriorment, han visualitzat un vídeo on se’ls ha informat dels valors ambientals del parc. Aquest pròxim dijous, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, els voluntaris i les voluntàries aniran a Cabrera per conèixer l’illa i els seus ecosistemes. Ja per acabar, desenvoluparan una tasca de recollida de residus a sa Platgeta i faran un capfico.