El curtmetratge «Superherois de barri» és el resultat de dos anys de treball conjunt amb l’objectiu de millorar el barri de Son Gotleu
Avui s’ha presentat el curtmetratge «Superherois de barri» al teatre de Centre Mater en l’acte de cloenda de la iniciativa «Estimant el barri ens estimam». Així, el film és la culminació de dos anys de treball en una iniciativa en què, seguint la metodologia d’aprenentatge servei, alumnes de Mater i Sant Josep Obrer s’han involucrat en la millora de Son Gotleu.
Es tracta d’un audiovisual per conscienciar sobre la importància que té el reciclatge i una gestió adequada dels residus. Alumnat dels tres centres han desenvolupat el guió, l’atrezzo, el vestuari i l’story board, han participat com a intèrprets i han gravat i editat el curtmetratge. Han comptat amb la col·laboració de dones significatives del barri i amb Martha Zein, cineasta i escriptora.
L’esdeveniment ha comptat amb l’assistència del director general d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Palma, José María Noguera; el director del districte de Llevant de l’Ajuntament de Palma, José Luis Haro; Guillem Capó en representació d’Emaya i el tècnic d’intervenció educativa de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Coll. A més, també hi han estat presents la directora general de Mater, Bàrbara Mestre i la directora de relacions externes i serveis transversals, Mónica Nebreda.
El director general d’Educació, Infància i Joventut, José María Noguera, ha destacat la creativitat del projecte, alhora que ha donat l’enhorabona a totes les persones participants: «Us animo a seguir endavant. Aquest projecte m’ha encantat i segur que en el futur en creareu encara millors», ha afirmat.
D’altra banda, la coordinadora de la iniciativa «Estimant el barri ens estimam» per part de Sant Josep Obrer, Aina Obrador, ha començat el seu discurs de cloenda lloant les ganes de participar del jovent involucrat: «Vos assegur que si hi ha alguna cosa que hem après al llarg dels anys que duim desenvolupant aquest tipus de projectes, és que els nostres infants i joves tenen molt a dir, i quan aconseguim aturar-nos a escoltar les seves idees i preocupacions, sorgeixen projectes fantàstics. Quina és la nostra tasca com a professionals: donar-lis ales per fer-ho.», ha explicat Aina Obrador.
«Estimant el barri ens estimam» és un projecte “coral” on les dues escoles que el lideren han volgut escoltar i fer partícips a la resta dels centres educatius del barri. Així, durant el primer any, es va dur a terme un procés participatiu amb els centres CEIP Joan Capó, IES Josep Sureda i Blanes, CC Corpus Christi i CEIP Es Pont.
En el segon any, la tasca a realitzar ha sigut el curtmetratge que s’ha estrenat avui: «Superherois de barri». Una producció que no hauria estat posible sense la participació del CIFP Juníper Serra i la col·laboració de la cineasta i narradora Martha Zein.
«Som veïna del barri i, quan em van proposar col·laborar, no ho vaig dubtar ni un segon. Han sigut uns mesos deliciosos. Recordo el primer dia de rodatge, amb 60 adolescents molt diferents entre ells, participant en el procés de gravació… Va ser impressionant, ni a Hollywood!», ha declarat Martha Zein al finalitzar l’acte.
Avui ha sigut el dia en què, per primera vegada, els i les protagonistes del curtmetratge han vist el resultat final en «la gran pantalla» del Centre Mater. Enoch Onyenwosa és un d’ells i afirma haver sentit una mica de vergonya en veure’s, però ja té ganes de fer noves pel·lícules, ha assegurat.
Per part de Sant Josep Obrer han assistit a l’acte de cloenda, en representació de la resta de participants, Dylan Piña i Noah Vallespir. Vallespir se sent molt orgullosa del resultat i fa una crida a la població: «Espero que amb aquest projecte la gent prengui consciència i tengui més cura del barri».
La cloenda ha finalitzat amb un aperitiu per a totes les persones assistents, que, mentre berenaven, han intercanviat impressions i han pogut conèixer de ben a prop els detalls del projecte, exposats en uns murals a la mateixa sala del teatre de Centre Mater.