Mater és una de les entitats beneficiàries dels 41,1 milions d’euros que el Govern destinarà a la creació de noves places de salut mental i discapacitat lligades a situació de dependència a través del tercer sector social

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, han anunciat avui que el Govern destinarà 41,1 milions d’euros al finançament al tercer sector social per fer realitat projectes de creació de noves places destinades a atendre persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat lligades a una situació de dependència. Ho han fet en el marc d’una reunió amb les setze entitats que ja són beneficiàries de la convocatòria, que entre totes sumen una inversió de 31 milions d’euros, i on han pogut explicar els seus projectes.

Els nous sis milions de pressupost s’aprovaran el pròxim dilluns en el Consell de Govern, un fet que permetrà passar de 16 entitats beneficiàries a 19, on també s’aprovarà destinar tres milions d’euros a la construcció d’una residència a Menorca. Aquesta inversió és un pas més per reforçar la resposta del Govern davant les necessitats de recursos (residències, centres de dia i altres tipus d’habitatges i serveis) de les persones en situació de dependència i de les persones amb diagnòstic de salut mental.

Es tracta de la inversió més gran que s’ha fet fins ara en nous equipaments a través de les entitats socials. Aquestes entitats rebran la subvenció en deu anys (fins al 2031) i han de destinar els equipaments a la finalitat per a la qual se sol·liciten els ajuts per un període mínim de trenta anys. La Conselleria d’Afers Socials i Esports ja ha fet les primeres aportacions econòmiques.

Amb els projectes ja adjudicats, i a l’espera del resultat d’aquesta ampliació de crèdit, es crearan 219 noves places d’habitatge tutelat, 231 de centres de dia, 338 de centre ocupacional i 120 de serveis sociocultural i d’oci. Aquesta inversió s’afegeix als 85 milions d’euros que hi ha en marxa per a nous equipaments per a persones grans en situació de dependència en residències i centres de dia.

La presidenta del Govern, després de la reunió, ha defensat la tasca del tercer sector social, que «ajuda a una societat més cohesionada i a tenir millors drets». Francina Armengol ha recordat «avenços importants, com la Llei del tercer sector o la Llei de concertació, que han permès consolidar i donar estabilitat a les entitats». Així, ha destacat que «fa cinc anys que treballam pensant en com podem créixer en places perquè l’Administració sola no pot, el tercer sector sol no pot i hem innovat amb una convocatòria per fer-ho conjuntament».

Les entitats han explicat a la presidenta i a la consellera els seus projectes, que s’ubiquen a diferents municipis de Mallorca: set a Palma, tres a Inca i un a Felanitx, Manacor i Marratxí, i dos a Eivissa. Donaran lloc a centres de dia per a persones amb discapacitat en situació de dependència; a serveis ocupacionals per a persones amb diagnòstic de salut mental, necessitat de suport extens i discapacitat; a serveis socioculturals i d’oci per a persones amb discapacitat; a habitatges supervisats per a persones amb discapacitat física o amb diagnòstic de salut mental, i a residències per a persones amb discapacitat en situació de dependència. Per tant, els projectes suposaran un increment de places de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència pel que fa a les persones amb diagnòstic de salut mental, ja que les noves places es concertaran amb la Conselleria.

Skip to content