Mater posa en marxa el projecte «Connecta’t al Voluntariat» amb l’objectiu principal de promoure el voluntariat en la seva modalitat telemàtica i consolidar l’actuació de les persones voluntàries com un element més que dona suport al compliment de la missió de l’entitat: millorar la qualitat de vida de les persones amb altres capacitats i de les seves respectives famílies. El programa, que beneficiarà a unes 400 persones de forma directa i indirecta, rep finançament de la Conselleria d’Afers Socials i Esports gràcies a la convocatòria de subvencions destinades a programes d’interès general amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF (IRPF Social).
L’actual situació de crisis sanitària i socioeconòmica- provocades per la pandèmia de la COVID-19- està generant noves formes d’exercir l’acció voluntària i potenciant el voluntariat no presencial. En el cas de Mater, durant l’any 2020, l’activitat de voluntariat s’ha vist greument afectada, arribant, inclús, a paralitzar-se durant un temps. No obstant això, i gràcies al voluntariat virtual, s’incorporaren quatre noves persones voluntàries a l’organització, les quals dugueren a terme un total de vuit tallers, tot proporcionant més de catorze hores d’entreteniment, aprenentatge i diversió.
Els objectius específics del programa són: dotar a l’acció voluntària d’una major projecció social; canalitzar les demandes dels voluntaris/àries, serveis i usuaris/àries i acompanyar a les persones voluntàries des del moment de la seva incorporació i fins a la seva posterior desvinculació; i impulsar el voluntariat en la seva modalitat telemàtica. Amb la finalitat d’assolir aquesta darrera fita, es realitzaran:
- Accions de ruptura de l’escletxa digital mitjançant formació sobre connexions, tant a usuaris/àries com a professionals i voluntaris/àries.
- Préstec del material necessari per realitzar les connexions.
- Disseny de tallers virtuals o altres actuacions per canal telemàtic.
La directora general de Mater, Bàrbara Mestre, assenyala que «per aconseguir una inclusió comunitària, el paper de les persones voluntàries és fonamental; ja que ajuden a donar una major visibilitat a les persones usuàries i a les seves famílies, fomenten els vincles amb els entorns en els quals viuen, i milloren la qualitat de les accions que es desenvolupen a l’entitat». «L’acció del voluntariat en moments de crisi suposa un element de cohesió social i d’alt valor de transformació i millora», conclou Mestre.