«Som a la feina», 32 històries d’inserció laboral del Servei d’Orientació Professional de Mater

L’organització ha editat un llibre dedicat a les històries de vida i inserció laboral d’algunes de les persones usuàries que ha atès en els darrers anys

L’organització Mater ha editat el llibre «Som a la feina», una publicació que recull 32 experiències del Servei d’Orientació Professional de l’entitat. Es tracta d’un servei dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual que necessiten suport i acompanyament per a l’entrada al món laboral o bé per al manteniment del lloc de feina. Així, en aquest llibre, professionals d’aquest servei exposen les històries de vida i la inserció laboral d’homes i dones que s’han beneficiat del projecte en els darrers anys.

Alguns d’aquests protagonistes han assistit a la presentació del llibre, que s’ha celebrat al Teatre de Centre Mater davant de professionals del Servei, persones usuàries i familiars.

La directora general de Mater, Bàrbara Mestre, ha assenyalat que la idea del llibre sorgeix per la «la importància que té posar de relleu la feina que es fa des d’orientació professional, de la Formació Dual i de tots i cada un dels èxits» que es donen a Mater. Per això, serà una carta de presentació per a les empreses.

La directora general de Mater, Bàrbara Mestre.

Mater va començar a treballar en la inclusió laboral l’any 2005, a través d’accions de sensibilització al teixit empresarial, a la societat i a les administracions públiques, i també amb assessorament a empreses interessades i projectes d’acompanyament i suport.

L’ocupació és un factor essencial per a la normalització de les persones amb discapacitat, permet la seva autonomia i possibilita les relacions socials. Per tant, obtenir una feina és possiblement la millor manera de gaudir d’una vertadera inclusió a la societat.

La directora general de Mater, Bàrbara Mestre, amb la vicepresidenta del SOIB, Marta García.

Actualment, el Servei d’Orientació Professional de Mater funciona gràcies a «SOIB Concertació Servei d’Orientació Professional», que ha sigut promogut pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears – SOIB i ha comptat amb el finançament del Fons Social Europeu. Per això, la secretària general de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia i vicepresidenta del SOIB, Marta García, ha afirmat: «Pos de manifest aquí el meu compromís, el del Govern i el del SOIB per seguir endavant amb la FP Dual (que funciona), els concerts d’orientació (que funcionen), i amb tots aquells mecanismes que se’ns ocorrin per ajudar a donar aquest tipus de suport. Avui celebram que, contra vent i marea, es pot. Avui celebram que hi ha equips i persones que creuen que discapacitat i feina no són incompatibles, i que creuen fermament que la incorporació laboral ens fa millors a tots».

El llibre és iniciativa del director d’Imatge i Comunicació, Jaume Falconer, qui l’ha definit com un «reflex dels més de 200 usuaris que tenim a Orientació Professional. Serveix per visualitzar com és la realitat, no només dades». Mater compta amb «100 persones usuàries que fan feina a l’empresa ordinària, amb l’acompanyament emocional, social i laboral de l’equip de professionals. Aquest llibre mostra 32 casos, de recerca de feina i de persones que ja n’han trobat».

Bàrbara Mestre, Marta García i Jaume Falconer.

Falconer ha remarcat: «la cultura de Mater és de persona a persona. Les xifres, les subvencions i els concerts són imprescindibles, però a Mater importen sobretot les persones i en aquest llibre elles tenen el protagonisme. Mostram cares i ulls. Cada una amb les seves necessitats. Mater atén més de 1500 persones, i aquí en mostram una petita part d’aquesta gran família».

Miguel Ángel i Luís, dos dels protagonistes de les històries de vida del llibre «Som a la feina».

Llibre «Som a la feina»
Estefanía, Alejandro, Antonio, Magdalena, Víctor, Mateu, Lluís, Luís, Neus, Abril, Izan, Fernando, Ismael, Vicente, Mandy, Cristina, Steven, Laura, Alberto, Xisco, Esperança, Antonio, Joan Antoni, Santi, Carmen, Mateu, Barbara, Marina, Inés, Miguel Ángel i Omar. 32 noms de persones que han estat usuàries del Servei d’Orientació Professional de Mater i que protagonitzen el llibre «Som a la feina».
Són només una mostra de tantes històries que han passat per aquest Servei. Són operaris de neteja, de bugaderia, de manteniment o de jardineria, dependentes, ajudants de cuina, auxiliar tècnic d’ambulàncies, mosso de quadra, esteticista… Tot el que s’han proposat ser o que duen camí d’aconseguir.

Cada història està escrita pels mateixos professionals de Mater que coneixen els protagonistes en primera persona, i per això es nota el vincle establert: «No hay mes que pase que no me llame su jefe para decirme lo contento y agradecido que está con ella y el trabajo que hace», llegim al capítol de n’Amanda, ajudant de cuina.

«El otro día, sentados en un banco mientras hablábamos de todo esto, hacíamos repaso de cómo se sentía cuando empezó en nuestro servicio y las expectativas que tenía y cómo está hoy. Resulta que se siente feliz, con muchísimas ganas de seguir mejorando como trabajador, seguir formándose, sobre todo en la rama de la jardinería, porque es lo que realmente le apasiona», diuen sobre Alejandro.

La publicació també inclou una introducció a l’Orientació Professional, amb articles de la coordinadora de Formació Dual i Orientació Professional de Mater, Inmaculada Picornell Rodríguez, i del psicòleg del Servei, Vicenç Ferretjans Moranta.

Amb aquest llibre, es pretén explicar què representa l’ocupació per a les persones amb discapacitat, què és el Servei d’Orientació Professional i què significa per als mateixos professionals aquesta tasca diària que realitzen i les històries de vida de què són testimonis.

Bàrbara Mestre amb professionals del Servei de Formació i Orientació Professional.
Ves al contingut