167è aniversari de la Congregació de les Franciscanes Filles de la Misericòrdia

A vosaltres germanes i a totes les persones que heu assumit el carisma de la misericòrdia com a propi i el plasmeu en el vostre ésser i quefer: PAU I .

Com tots els anys, cada 14 de setembre, celebram l’entranyable inici de la nostra congregació, al qual enguany s’uneixen els 150 anys de la mort del nostre fundador, Sr. Gabriel Mariano Ribas de Pina. Aquests esdeveniments arriben per reforçar el nostre sentit de pertinença, que reiteren la suma d’un passat que ens sosté, un present que roman i un futur per recrear.

La humilitat franciscana, en la qual sempre havia viscut, sortejant honors i lloances, va presidir en tot moment el cerimonial de la seva mort. No va gaudir de grans elogis fúnebres ni de grans manifestacions de dolor. Únicament els pobres i els treballadors li van retre homenatge i li van dedicar el seu últim adéu. Aquesta cita referida al cerimonial de la mort del fundador elogia tota una vida plena de mirades cap als qui estaven en situació de vulnerabilitat que ha de sostenir avui el nostre ésser i quefer.

La humil i mínima Congregació que havia fundat- com li agradava cridar-la- va conservar al cor de cada religiosa, però sobretot al de la seva germana fundadora que va continuar la seva obra durant cinc anys, el carisma que ell va encendre en ella per educar i assistir als més humils. És bell mirar 167 anys d’història, de vida compartida i lliurada i passar pel cor el viscut i il·lusionar-nos amb el que avui aconseguim actualitzant les nostres activitats en una mateixa missió.

En aquest aniversari, la mirada es prolonga especialment cap a la celebració del nostre pròxim Capítol General. Aquest temps té alguna cosa de conclusiu i molt de reflexió sobre el futur. Com diu el Papa Francesc, submergim-nos des de ja en l’esperit de l’Evangeli, per rebre el dinamisme i coratge necessaris per afrontar aquest període amb esperança.

Als qui sentim aquesta pertinença a la congregació que ens motiva, ens congrega, ens cohesiona i ens envia vull traslladar-vos la meva més cordial felicitació, al costat del desig que els nostres fundadors ens regalin molts anys més per continuar tenint una mirada misericordiosa davant la realitat.

Una abraçada entranyable.

Alicia García Lázaro

Superiora general

Skip to content