L’aigua és vida. Sense ella, cap ésser viu podria subsistir. No obstant això, en el nostre món actual, aquest recurs essencial està en perill. Hi ha regions que pateixen una sequera extrema, on la terra assedegada clama per una gota d’aigua. En canvi, en altres indrets, les pluges es manifesten amb una força desmesurada, provocant inundacions i desastres naturals. Aquestes dues realitats, aparentment oposades, tenen un origen comú: el canvi climàtic, una conseqüència directa de l’acció humana sobre la natura.
Avui és una data important per fer present la importància d’aquest bé preuat. No és només un recurs per beure, rentar-nos o fer net, sinó un do de la natura que ens sosté i ens uneix. Sant Francesc d’Assís, en el seu Càntic de les Criatures, ens recorda que l’aigua és «germana», clara i humil, sempre disposada a donar-nos vida sense demanar res a canvi. Adoptar una mirada franciscana ens convida a estimar i respectar l’aigua com un regal que cal compartir amb responsabilitat i gratitud.
Però, com podem contribuir a la seva preservació? Des del nostre centre, des de l’escola i també a casa, tenim el deure de fomentar hàbits sostenibles i conscienciar petits, joves i grans sobre la necessitat d’un ús responsable de l’aigua. Això significa no malbaratar-la, evitar la contaminació i comprendre que cada gota compta. Amb petits gestos quotidians, com tancar l’aixeta mentre ens rentam les mans, recollir aigua de pluja per regar o utilitzar tecnologies més eficients, podem marcar la diferència.
A més, hem de ser conscients que la crisi de l’aigua no només afecta la natura, sinó també les persones. Milions d’éssers humans al món no tenen accés a aigua potable, mentre que altres pateixen els efectes devastadors d’inundacions cada cop més freqüents i violentes. Això ens interpel·la a ser solidaris i actuar amb justícia, perquè l’aigua no és propietat de ningú, sinó un dret de tots.