«Dimecres de Cendra» | Quaresma: un temps per aturar i respirar

El dimecres d’inici de Quaresma, «Dimecres de Cendra», és un dia especial per a tots/es nosaltres, ja que ens recorda que la conversió del cor durant aquesta quarantena és allò fonamental. Quaresma, per a nosaltres, simbolitza, per tant, un període de preparació, purificació i reflexió.

Un temps per «aturar i respirar»

Per això, durant aquestes sis setmanes abans de Pasqua, treballarem aquest viatge interior cap a la renovació espiritual a través d’aquests 6 valors fraternals: naturalesa, creixement, agraïment, amistat, família i comunitat.

Cada servei treballarà, durant aquestes setmanes, amb la figura d’un globus. Aquesta figura representa la metàfora d’allò que és present durant un temps efímer, però que el seu destí és tirar a volar, per recordar-nos tot el que volem reflexionar i renovar després d’aquestes 6 setmanes de treball conjunt. Els globus estan dividits en 6 parts fent referència als 6 valors fraternals de Quaresma. Cada setmana, a partir d’avui, es treballarà un valor. Es podrà fer en forma de paraula, frase, fotografia o pictograma per representar aquelles accions que ressaltam d’aquesta setmana treballada.

Fotografies de la celebració que es realitzà a la Capella de Mater amb motiu del Dimecres de Cendra. La música fou la màxima protagonista de la celebració.

Primera setmana: El valor de la naturalesa

Aquesta setmana ens centrarem en com millorar la relació amb la naturalesa.

A través d’accions concretes, expressarem el nostre respecte pel nostre entorn natural (per exemple, no tirant escombraries a terra, reciclant, cuidant les nostres plantes o sent conscients de l’ús que feim dels nostres recursos naturals, com ara, no malgastant aigua).

Segona setmana: El valor del creixement personal

Durant aquesta segona setmana, ens centrarem en aquelles coses que nosaltres com a persones podem canviar. Ens referim a comportaments, actituds i pensaments que milloraran la meva convivència amb altres persones i afavoriran un canvi interior i positiu en la meva persona com a ésser humà.

Amb accions tan senzilles com saludar amb un somriure, oferir escolta activa o regalar una abraçada a algú que el necessita, estarem treballant aquest valor.

Tercera setmana: El valor de lagraïment

Aquesta setmana tendrem presents totes aquelles vegades que podem donar les gràcies i no les donam. Treballarem aquest valor valorant les coses positives que tenim i que fan les persones per nosaltres.

Donarem més les gràcies al taller, aquell/a company/a que té un gest amistós amb jo, al carrer, aquell/a veïnat/da que em cedeix el pas, o aquell/a amic/amiga que es preocupa per jo i em demana com estic…

Quarta setmana: El valor de lamistat

En aquesta quarta setmana, ens centrarem en quines coses puc fer per millorar i cuidar el meu cercle d’amistats.

Això ho farem, per exemple, convidant a nous/ves companys/es a jugar amb jo, valorant el que fan els/les meus/ves amics/amigues per jo, donant-los un detall com una carta o un dibuix, aportant alegria i positivitat als meus/ves amics/amigues i deixant anar comentaris negatius convertint-los en crítiques constructives que m’ajudin a jo com a persona.

Cinquena setmana: El valor de la família

La cinquena setmana estarà dedicada a aquelles coses que puc fer per millorar la meva relació amb la meva família. Quines accions concretes puc tenir per a estar més unit/da als meus éssers estimats?

Potser, abraçant més, besant més, ajudant més, compartint les meves vivències o passant temps de qualitat amb ells.

Sisena setmana: El valor de la comunitat

L’última setmana estarà destinada a millorar la nostra relació amb la comunitat. La nostra identitat no sols està formada per tot el que som i feim com a individus, sinó que, també, som el que som gràcies a la comunitat de la qual formam part.

Per això, durant aquesta setmana, tendrem gestos i accions positives cap a la nostra barriada, el nostre poble o el nostre col·legi. Per exemple, coneixent i participant més en les seves activitats, cuidant el seu entorn, saludant i interessant-me més per aquelles persones que em creu diàriament i encara no conec, etc.

Finalment, ens trobarem de nou el 27 de març per compartir aquesta gran feina de reflexió.

Feliç inici de Quaresma!

Skip to content