«Dimecres de Cendra» | Tres paraules: pregària, solidaritat i dejuni

El dia d’avui ve marcat per l’inici de la Quaresma, tot deixant enrere la diversió que ens ha precedit. Tenim al davant quaranta dies fins a arribar a la gran celebració de la Pasqua. Durant aquest temps, podem fer presents aquestes tres paraules: pregària, solidaritat i dejuni. Tres pràctiques religioses que la comunitat jueva tenia presents en temps de Jesús.

Podem pensar que aquestes pràctiques ens queden enfora després de tant de temps, però són pràctiques que podem dur a terme tots/es i que podrien ser un propòsit per treballar-les i fer-les presents.

La pregària implica trobar moments per estar en silenci, per retrobar-me amb mi mateix, per escoltar-me, per estimar-me, per poder donar gràcies a totes les persones que tenc al meu costat i que cada dia m’acompanyen i m’ajuden.

Ser solidaris! Podem donar doblers a qui ho necessita, però també podem donar altres coses que no siguin materials. El més gran que podem donar de cadascú de nosaltres és el nostre temps a qui es troba tot/a sol/a, l’alegria a aquell/a que està trist/a o la nostra estimació a qui necessita una abraçada o una besada.

I, finalment, el dejuni, aprendre a decidir i saber què és allò que realment necessita el meu cos. El dejuni, però, no necessàriament ha d’anar lligat al menjar, podem fer dejuni de moltes altres coses. Avui dia, les pantalles ens prenen molt de temps, podem deixar-les a un racó i canviar-les per estones de conversa i diàleg amb els amics, la família; podem fer dejuni de les crítiques a aquelles persones que no ens cauen bé i canviar-ho per començar a mirar-les de manera més amorosa; i, també, podem fer dejuni de deixar la peresa i la comoditat per convertir-nos en persones actives, amb il·lusió i amb moltes ganes de voler millorar les coses.

Posar en pràctica aquestes tres paraules de vegades no és fàcil. El més important és no desanimar-nos, no enfadar-nos i ser més conscients de la nostra fragilitat i, al mateix temps, de saber on podem trobar la força per aconseguir-ho.

Que tenguem tots un bon camí de Quaresma i que el visquem intensament!

Skip to content