Mater és una de les entitats participants en EVI Project, un projecte iniciat gràcies a Erasmus+ que busca un crear un temari comú a tota la comunitat europea en matèria de Cuina i Gastronomia, perquè les persones amb discapacitats obtinguin un títol oficial vàlid en qualsevol país de la UE. El projecte EVI es completa amb els viatges d’intercanvi, en els quals un grup de trenta alumnes de 3 països diferents posen en pràctica les unitats didàctiques creades.
Aquest mes de febrer ha estat el primer de les trobades entre els estudiants i ha estat a Mallorca. Els estudiants, tècnics i personal directiu que forma part del projecte s’han allotjat a l’hotel social Es Convent d’Ariany i han dut a terme un programa d’activitats que ha combinat el treball amb el turisme i l’oci.
La conclusió de l’experiència és que la cuina és un llenguatge universal. I també que ja tenim ganes de tornar a trobar-nos! La nostra pròxima trobada serà al setembre a Holanda.
Aquest ha estat el nostre dia a dia:
Dia 1
Diumenge 22: l’hotel Es Convent d’Ariany s’ha anat omplint de nois i noies procedents d’Alemanya (de les entitats Baumhaus i Wbmf Oldenburg), d’Holanda i un dels nostres grups de Cuina de Dual. Els acompanyen algunes persones tècniques, docents i dels equips de direcció de les entitats participants.
Juntes hem creat EVI Project, una iniciativa amb la qual volem brindar l’oportunitat de realitzar experiències d’intercanvi a joves amb discapacitat intel·lectual.
Hem començat a Mallorca i la primera activitat ha estat una festa de benvinguda… En la qual no han faltat les disfresses ni els balls!
Ens espera una setmana repleta d’experiències (professionals i personals) que compartirem per aquí.
Welcome! Willkommen!
Dia 2 Segon dia de l’experiència… I primer dia de treball!
Comencem el dilluns amb una gran foto de família: persones de la directiva, tècnics, docents i tots els nois i noies que formen part del projecte. Després, els grups de treball es van dividir: els directius i directives es van quedar a l’hotel, on van rebre la visita de la Directora General de Turisme Rosaura Morillo es va interessar moltíssim pel projecte. Gràcies per la visita!
Els altres es van anar cap a Mater Sineu on els esperava la seva primera jornada entre fogons, que va resultar millor de l’esperat.
El grup es va reunir de nou en Ses Torres, on van menjar per a després dividir-se: mentre els directius seguien amb el seu treball el grup d’aprenents va tenir la sort de poder recórrer Palma sobre el bus turístic, per cortesia de City Sightseeing
Van acabar la jornada sopant tots junts en el Centre Ocupacional i van tornar a l’hotel després d’un llarg dia replet d’activitats. Saps quin ha estat la conclusió del nostre primer dia? Doncs que dins de la cuina l’idioma no és tan important…
Dia 3
El grup d’aprenents es va anar a conèixer la finca de Ses Oliveres. Allà, nois i noies del Servei Ocupacional els van ensenyar què tenim i els van explicar com recollir i netejar els ous ecològics. Ho van passar molt bé! L’activitat no va acabar aquí perquè… Falta el més important!
Després van cuinar tots junts una gran amanida de pasta, i ous ferrats amb patates i xoriço. Un gran plat combinat que van degustar al sol i sota les oliveres de la finca.
Mentrestant, a l’hotel Es Convent d’Ariany els directius i directives de les entitats participants van seguir la seva jornada de treball i van rebre la visita de Joan Ribot, alcalde d’Ariany. Ribot va veure néixer el nostre hotel social i ahir es va anar satisfet en comprovar que Ariany és, aquests dies, la seu d’un projecte innovador. Ens va deixar també amb la que és, ara com ara, la frase de la setmana: “La cuina és un llenguatge universal”. Quanta raó té!
La jornada no acabà aquí: a la tarda, aprenents i directius es van ajuntar en el restaurant Es Puig de Santa Magdalena. Un grup d’estudiants va preparar el sopar per a tots, va quedar riquíssim! Mentrestant, l’equip directiu va poder visitar les cuines, descansar i observar lo bé que ho fan totes les persones que participen. Seguim!
Dia 4 Seguim amb el nostre projecte europeu!
El dimecres decidim prendre’ns el dia més “light”. El grup de directius ja ha acabat les seves tasques i els gerents estan de camí a les seves cases.
No obstant això, al grup d’estudiants encara els queden dies per gaudir. Ahir dimecres van ser al mercat de Sineu i després de passejar pel poble van anar a Mater Sineu, on els nois i noies de TAVAIL Cuina els havien preparat l’esmorzar.
A la tarda van estar al Puig de Santa Magdalena i van repetir l’activitat del dia anterior: uns cuinaven el sopar mentre uns altres feien dinàmiques de grup. I mentrestant, un equip de reporters de TV gravaven i entrevistaven als qui es van animar a explicar en què consisteix aquest projecte.
Van acabar la jornada sopant els rics plats que havien preparat i tornant a l’hotel Es Convent d’Ariany, on estan allotjats. Demà… més!
Dia 5 Això s’acaba… Però les ganes d’aprendre d’aquests nois i noies no!
Van visitar la Escola d’Hoteleria dels Illes Balears: van poder conèixer les instal·lacions i després van preparar el seu propi esmorzar en una de les aules. Va ser molt interessant!
Després es van anar a la platja perquè tenien moltes ganes de veure la mar. Van acabar la jornada sopant a l’hotel per a ficar-se al llit ràpid i afrontar amb energia l’últim dia.
Últim dia
Últimes hores de la primera trobada… El divendres el van passar al Puig de Santa Magdalena. Aquí, tots els participants es van dividir en quatre grups per a cuinar 4 paelles. Els grups els liderava el personal de Cuina del restaurant i cada grup estava format per joves de diferents nacionalitats que seguien les indicacions dels seus líders.
Per si no fos prou… Van cuinar sota pressió! Els van visitar autoritats públiques com Teresa Vallespir, directora general de Serveis Socials del GOIB o Andreu Caballero i Antonia Pons, regidors de l’Ajuntament d’Inca. Tampoc van faltar Magdalena Moragues i Catalina Rosselló, representants del Govern General de les Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia ni Bàrbara Mestre, vicepresidenta executiva de Mater. Tots els assistents van gaudir moltíssim amb les paelles, que van quedar realment bones.
Això sembla bon final, veritat? Perquè el dia no va acabar aquí! A la tarda van celebrar una festa de comiat en la qual va haver-hi música, disfresses, balls… I llàgrimes! Els que feia una setmana eren companys… El divendres eren AMICS. Bon viatge a tots i fins a setembre!