El logo de Mater es vesteix de lila pel 8M

Mater commemora el «Dia Internacional de la Dona»

Avui, 8 de març, és el «Dia Internacional de la Dona». Una data tant imprescindible com necessària. Un dia per celebrar el llarg camí recorregut, però, també, per visibilitzar tota la feina que queda per fer per assolir, de veritat, una societat més igualitàriajusta i participativa. En aquest sentit, avançar en l’eliminació de les violències masclistes, combatre les bretxes de gènere existents en la formació i l’ocupació i activar polítiques efectives de corresponsabilitat són només tres de les justes reivindicacions del #8M

Enguany, el «Dia Internacional de la Dona» està marcat, com és lògic, per les crisis sanitària i socioeconòmica provocades per l’actual pandèmia de la COVID-19; la qual ha empitjorat i evidenciat encara més la desigualtat de gènere. Les dones presenten un risc major de contreure el virus perquè representen un percentatge desproporcionadament elevat de les persones que treballen a primera línia de sectors essencials, tal com ha reflectit el Parlament Europeu.

Mater reclama que es tengui en consideració la realitat que afronten les dones amb altres capacitats intel·lectuals a l’hora d’abordar la lluita per la igualtat de gènere. Les dones del col·lectiu són objecte de processos d’invisibilització i pateixen una doble discriminació (pel fet de ser dones i de tenir una discapacitat al mateix temps). Per aquest motiu, és fonamental una igualtat sense etiquetes, garantint oportunitats per a totes.

Respecte a aquesta qüestió, recordem l’article 6 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (Nova York, 2006): «Els estats reconeixen que les dones i les nines amb discapacitat estan subjectes a múltiples formes de discriminació i, per tant, han d’adoptar mesures per assegurar que puguin gaudir plenament i en igualtat de condicions de tots els drets humans i llibertats fonamentals».

Mater és una organització que està tremendament orgullosa de què els seus orígens s’escriguin en clau femenina. Els nostres inicis estigueren protagonitzats per un conjunt de dones treballadores- infatigables-, pioneres i emprenedores, a qui avui volem reconèixer i agrair, amb més força que mai, la seva gran tasca. L’any 1964, les Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia fundaren l’entitat amb la finalitat de donar resposta sanitària i educativa a les necessitats de les més petites i vulnerables, amb els desitjos d’alleujar el seu sofriment i de restaurar la seva dignitat. En l’actualitat, quasi el 80% de la plantilla són dones.

I és que no és possible entendre Mater sense totes les dones que han format- i formen- part de la seva història, del seu ADN. Perquè fórem, som, i perquè som, serem.

Skip to content