Més d’un centenar d’empreses i entitats ja impulsen iniciatives de Responsabilitat Social Corporativa gràcies al projecte «Som Responsables» de Mater

L’organització Mater té en marxa- amb el suport de la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca del Consell de Mallorca– el projecte d’assessoria «Som Responsables»; el principal objectiu del qual és donar a conèixer a les empreses i entitats mallorquines les diferents accions de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) que poden executar a través de Mater, incentivant-ne la implementació des de criteris de sostenibilitat i en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. A més, s’ofereix orientació pel que fa al compliment de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seva Inclusió Social.

D’acord amb l’article 42.1 de l’esmentada normativa, les empreses públiques i privades que ocupen 50 o més treballadors/es estan obligades al fet que, almenys, el 2% d’aquests/es tinguin el Certificat de Discapacitat (és a dir, un percentatge de discapacitat igual o superior al 33%). Així mateix, la llei contempla una sèrie d’excepcionalitats i mesures alternatives per facilitar-les-hi el compliment de la norma mitjançant la contractació de serveis a centres especials d’ocupació i/o donacions, entre altres mesures.

La directora general de l’organització, Bàrbara Mestre, argumenta que «Som Responsables és un programa que neix de l’essència de Mater; entitat reconeguda pel seu compromís amb la col·laboració responsable amb l’entorn». «Qualsevol empresa, per petita que sigui, pot posar el seu granet d’arena per millorar la societat», recorda Mestre.

Més d’un centenar d’empreses– entre les quals es troben noms com CaixaBank, Eroski o Hotelbeds– i entitats– per exemple, l’Ajuntament d’Esporles, l’Ajuntament de Puigpunyent o Fundació Sa Nostra- executen ja les seves polítiques de RSC amb Mater. D’aquesta manera, «Som Responsables» beu de bones pràctiques ja realitzades per tal d’inspirar-ne de noves. La inserció laboral (i/o l’estada en pràctiques) de persones amb diversitat funcional, la contractació de serveis (neteja, jardineria, càtering, etc.) i la compra de productes (ous ecològics, Lluquets o sabons), activitats de canvi de rols (com els càterings invertits) o el voluntariat corporatiu en són només alguns exemples.

«Som Responsables és un projecte a través del qual tots/es hi guanyam: les empreses, que podran desenvolupar polítiques de RSC a la seva mida; Mater com a organització, que es beneficia de les col·laboracions; i, el més important, les persones amb diversitat funcional, que compten amb més i noves oportunitats sociolaborals», sosté Mestre.

Com desplegar la política de Responsabilitat Social Corporativa amb Mater?

Contractació i/o pràctiques en empreses

El Servei de Formació i Inserció Laboral de Mater posa a disposició de les empreses tot allò necessari per dur a terme la contractació (o la posada en marxa de pràctiques) de persones amb diversitat funcional.​

  1. Anàlisi del lloc de treball. L’equip de professionals aconsella en la definició de les tasques i responsabilitats que es poden assignar a les persones amb diversitat funcional.​
  2. Preselecció de persones candidates. El servei compta amb una àmplia borsa de potencials treballadors/es.
  3. Treball amb suport. Una vegada formalitzada la contractació, el personal d’Inserció Laboral acompanya als nous/noves treballadors/es en els seus primers dies a la feina.

L’entitat assessora sobre les bonificacions en les quotes a la Seguretat Social, les subvencions per a l’adaptació del lloc de treball o les deduccions en l’Impost de Societats a les quals poden optar les empreses que contracten persones amb diversitat funcional.

Serveis per a empreses i institucions

Mater disposa de Formació i Treball, un Centre Especial dOcupació sense ànim de lucre i d’imprescindibilitat social que té com a principal finalitat la creació de llocs de feina estable per a persones amb diversitat funcional. Així, Formació i Treball presenta un ampli catàleg de serveis dirigits a companyies i creats des de la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i el compromís amb la responsabilitat social.

  • Brigades de Neteja, Jardineria i Manteniment

Brigades de neteja i manteniment d’espais públics (per exemple, carrers i zones verdes) i privats (com ara establiments i jardins particulars). Actualment, els/les professionals del Centre Especial dOcupació s’encarreguen de la neteja de totes les instal·lacions de l’organització i del centre educatiu Sant Francesc d’Assís de Palma, de la neteja viària dels municipis d’Esporles i Puigpunyent i de les zones enjardinades de TIRME i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma.

Per altra banda, durant l’any 2021, s’han començat a dur a terme tot un seguit d’encàrrecs relacionats amb la conservació de petites infraestructures públiques (és a dir, mobiliari urbà): fusteria, pintura i/o recuperació d’elements metàl·lics, entre d’altres.

  • Càtering

Mater té un servei de càtering que acumula una dilatada i exitosa trajectòria. CaixaBank i el Parlament de les Illes Balears han sigut dos dels seus clients més destacats l’any 2021.

Compra de productes

El Centre Especial dOcupacióFormació i Treball de Mater també comercialitza productes dirigits a empreses i/o consumidors finals. És el cas dels ous ecològics, els Lluquets, les paneres nadalenques, les artesanies (com els sabons o les Mides de Lluc) o les verdures i hortalisses ecològiques cultivades als diferents horts de l’entitat.

Així, per exemple, els ous es poden trobar a establiments tan coneguts com els supermercats Eroski i El Corte Inglés o les tendes Véritas. Altres productes com les plantes, els Lluquets o les fruites i verdures s’adquireixen, segons disponibilitat, a les diferents seus de Mater. Finalment, les paneres nadalenques o les artesanies es comercialitzen sota comanda personalitzada.

Lloguer d’espais

Mater compta amb seus situades a diferents indrets de la Part Forana i disponibles per a la celebració d’esdeveniments i/o de reunions laborals. És el cas de Mater Ariany, un íntim hotel d’interior totalment accessible que ofereix un ampli menjador, piscina exterior, jardins i unes impressionants vistes panoràmiques al Pla de Mallorca. Per altra banda, al centre de l’illa, s’ubica Mater Sineu, un centre multifuncional que té aules, cuina, cafeteria i un tranquil jardí on gaudir d’actes.

En totes les casuístiques, a banda de les instal·lacions, es pot contractar el servei de càtering de Mater.

Esdeveniments​ «Posa’t al meu lloc»

Un dels principis de la Política de Qualitat de l’organització és «facilitar la inclusió i la participació de les persones usuàries en àmbits comunitaris». En aquest sentit, des de ja fa uns anys, Mater prepara esdeveniments on persones amb diversitat funcional i sense interactuen i intercanvien coneixements.

Molt exitós és el càtering invertit. En aquesta modalitat, les persones convidades- normalment, treballadors/es d’empreses de Mallorca-, es posen a les ordres dels aprenents de Cuina de Mater, que donen les instruccions necessàries per elaborar un càtering que, hores més tard, compartiran tots/es junts/es. ​

Aquest és només un exemple i les possibilitats són gairebé infinites!

Voluntariat corporatiu

Cada vegada són més les empreses que contacten Mater per desenvolupar col·lectivament accions de voluntariat. El servei d’Oci i Voluntariat és l’encarregat de planificar les activitats tenint en consideració les necessitats i preferències de les persones implicades. Els tipus de voluntariat disponibles són:​

  • Atenció directa. Els i les voluntàries participen del dia a dia de les persones usuàries.​
  • Tècnic. Es col·labora a través de l’experiència i els coneixements professionals.

Donacions

Una altra de les maneres de contribuir a Mater és mitjançant les donacions. Aquestes poden ser econòmiques, però també de materials, altres recursos o, fins i tot, en forma de descomptes quan es tracta de relacions amb els proveïdors.

De totes maneres, les empreses/entitats sempre poden triar a quin projecte o servei destinar la seva donació i, d’aquesta forma, sumar-se a la millora de la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional i de les seves respectives famílies.

Patrocini esportiu

Mater compta amb un Club Esportiu format per 170 esportistes, 93 dels quals estan federats. El club participa activament en competicions de Atletisme, Bàsquet, Boccia, Natació i Petanca amb uns resultats molt exitosos. Existeix la possibilitat de patrocinar un o varis equips d’aquestes disciplines esportives.​

Skip to content