Obre a Inca «Mater s’Àngel»: un nou espai d’aprenentatge que abraça la inclusió i la gastronomia local, social i ecològica

  • La inauguració, a la qual han assistit nombroses autoritats, s’ha duit a terme en un ambient festiu i emotiu, ja que l’edifici és un antic convent de les Franciscanes Filles de la Misericòrdia.
  • 10 aprenents de Formació Dual de Restaurant-Bar hi combinaran formació i activitat retribuïda.

L’organització Mater ha inaugurat oficialment «Mater s’Àngel», el seu nou espai gastronòmic de treball i aprenentatge a Inca. El bar restaurant reobre les seves portes de la mà de l’entitat i dels seus aprenents de Formació Dual, que oferiran un producte local, ecològic i sobretot amb valor social.

L’acte ha comptat amb l’assistència de nombroses autoritats de l’illa i de representants de la societat civil d’Inca. Així, hi han participat i intervengut el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la consellera d’Afers Socials i Famílies, Catalina Cirer; el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro; i el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

«Mater s’Àngel» forma part a partir d’ara del catàleg de serveis del Centre Especial d’Ocupació (CEO) de l’organització. L’explotació de l’espai possibilita la formació professional i la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Així, deu alumnes de Formació Dual de Restaurant-Bar de Mater combinen formació i activitat retribuïda en aquesta instal·lació.

La directora general de Mater, Maria Antònia Fullana, ha convidat tots els inquers i les inqueres a «tastar la feina de Mater» i ha destacat «la inclusió que abraça el talent i la diversitat existents i les potencia i visibilitza a través de les oportunitats que ens brinda l’entorn, Inca i la seva bona gent».

La directora general de Mater ha animat a comprar els productes de l’organització i a visitar els seus establiments perquè «el canvi neix en cada un/a de nosaltres i les oportunitats les podem generar tots i totes».

Suport institucional

El projecte de Formació Dual de Mater rep finançament del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). Per això, el conseller Sáenz de San Pedro ha desitjat que «aquesta sigui la primera de moltes futures aventures» i ha reiterat el compromís del SOIB amb la inserció laboral de les persones amb discapacitat: «esteim amb vosaltres, les vostres famílies i les vostres il·lusions».

A més, part de l’alumnat de Formació Dual de Mater prové d’altres serveis de l’entitat que estan concertats amb l’Administració: Educació i Ocupacional. Aquest suport a serveis que fomenten una transició al món laboral és molt important. Les persones usuàries hi adquireixen habilitats socials i laborals encaminades a aconseguir una ocupació digna, i gràcies al seu bon resultat han promocionat a Formació Dual.

La consellera Catalina Cirer ha dit que aquest projecte «és un altre miracle de Mater, de les Franciscanes, per tot el que suposa. Acompanyen persones des dels primers mesos de vida fins al final de les seves vides. I en la vida és important la feina. Mater dedica aquest projecte a donar oportunitats laborals». Com a missatge final, ha dit: «si hi ha una cosa que fan Mater i els seus usuaris, és feina amb el cor. I això ho notam els que venim aquí».


Finalment, el president del Consell, Llorenç Galmés, ha assegurat: «esteim i estarem al vostre costat perquè sou capaços d’arribar on les administracions no arribam. Veure aquests resultats ens anima a continuar fent feina. És un dia important per a Inca i per a Mallorca, amb aquest centre donam noves oportunitats i contribuïm a construir un món més just, molt millor i amb més oportunitats sociolaborals».

Vincle especial amb aquest espai

L’edifici on s’ubica «Mater s’Àngel» era antigament el convent a Inca de la Congregació de les Franciscanes Filles de la Misericòrdia.

En aquest sentit, Maria Antònia Fullana ha afirmat que «si Mater és avui un cas d’èxit, és gràcies elles; a la seva inigualable manera de ser, de fer i de sentir». «On millor, llavors, per començar aquesta nova aventura de Mater? Certament, seria difícil trobar un bressol més rodó. Quina il·lusió poder dir que tornam a ser aquí. Que: “Hem tornat a casa”», ha dit.

La superiora general de les Germanes, Alicia García, ha volgut fer un símil, recordant que antigament aquest espai que ocupa ara «Mater s’Àngel» «acollia els bressols dels infants d’aquelles mares que anaven a fer feina i no tenien on més deixar-los. Ara aquest espai és el bressol d’un projecte que dona respostes a unes altres necessitats, que són les d’avui». També ha volgut tenir paraules per a Pedro Pascual, propietari de l’edifici i que va morir l’any 2023, i la germana franciscana Isabel Bonnín, «que estaven units per una molt bona amistat i que ara veuen el seu llegat de bellesa i bondat continuar».

Igualment, el batle d’Inca, Virgilio Moreno, ha fet una menció especial a Pedro Pascual i a la família Pascual: «alma mater d’aquest projecte, perquè ell va indicar que tot aquest edifici havia de ser de servei a tota la comunitat» i així ha estat. Finalment, ha remarcat el suport de l’Ajuntament al projecte de «Mater s’Àngel» i a tota l’entitat.

Producte local i ecològic

El bar restaurant «Mater s’Àngel» obrirà de dilluns a divendres de 9 a 16 hores. Fins a les 15 h oferirà plat del dia i una carta d’especialitats, en les quals destaquen les receptes amb ous ecològics provinents de «Mater Can Boqueta». Aquesta granja, ubicada a Inca, és on persones treballadores de Mater recullen i emmagatzemen els ous ecològics de les 3.000 gallines que hi habiten. Per tant, la carta de «Mater s’Àngel» està creada amb els valors de sostenibilitat i circularitat al centre.

A més, la brioixeria i bona part dels pans provenen del Forn Sant Francesc d’Inca.

Aquí podeu veure la carta de «Mater s’Àngel»:

https://bit.ly/CartaMatersÀngel

Ves al contingut