Voliana, el documental que ens acosta la sordceguesa

Jenny, Darío o Charley són tres de les persones que venen a Mater i tenen sordceguesa. El dia 27 de juny es celebrà el dia internacional d’aquest col·lectiu, un dia en què el més important és donar a conèixer les seves particularitats i necessitats.

Enguany hem celebrat el Dia Internacional de la Sordceguesa d’una manera molt especial: amb l’estrena del documental Voliana que es celebrà el dilluns 28 de juny a Cineciutat. Voliana és un documental de Maria del Mar Roca i José Rafael Jiménez que mostra la realitat de les persones amb sordceguesa i les funcions del perfil professional de la Mediació Comunicativa i ha comptat amb la participació de vàries professionals de Mater així com de Darío i la seva família.

Voliana posa de manifest que, gràcies a la figura de la mediadora comunicativa, les persones amb sordceguesa reben l’atenció i els suports adequats per poder participar a les activitats de grup i sentir-se integrades al seu entorn. A Mater comptam, entre altres professionals, amb Cristina Molina i Alicia Galan. Ambdues han compartit les seves experiències al documental i gràcies al seu treball persones com Darío o Jenny, que compten amb grans dèficits sensorials, poden participar en moltes activitats grupals.

Fa uns dies en Darío va participar al taller de cuina amb el seu grup preparant un deliciós berenar… Això era, fa un temps, inviable, i en canvi ara, amb la gran tasca de les mediadores, és possible. D’altra banda, na Jenny, ho passa d’allò més bé jugant amb la tablet i posant a prova la seva atenció i les seves habilitats amb els jocs del dispositiu electrònic. Tots dos van visitar la finca Can Majoral fa uns dies acompanyats de na Cristina, qui explicava passa a passa com s’havia de fer la tasca del desfullat del raïm.

El documental ha estat íntegrament produït per l’alumnat del CFGS de Mediació Comunicativa del CIFP Son Llebre, on s’ha format la mediadora Cristina Molina, professional del Centre de Dia de Mater. Des de Mater volem donar l’enhorabona a tot l’alumnat de Mediació Comunicativa pel treball realitzat i esperam que Voliana pugui volar alt per donar a conèixer les particularitats i necessitats del col·lectiu de les persones amb sordceguesa. El programa ‘En Lengua de Signos’ de La 2 de TVE va dedicar un ampli espai al projecte que podeu veure a partir del minut 12:50

Skip to content