Acabam el curs escolar, un curs totalment protagonitzat per la pandèmia i per les restriccions sanitàries que se’n deriven. En aquest context, a Mater ens hem adaptat de la millor manera possible per tal de prestar una atenció de qualitat a totes les persones. Una de les nostres màximes ha estat trobar la manera d’adaptar els projectes en què participam per tal de garantir que la nova normalitat sigui el més ‘normal’ i segur possible.
El treball en xarxa amb entitats i escoles del barri era un dels àmbits que podia quedar molt malmès amb les normes de la Covid però ara, més que mai, trobavem necessari impulsar-lo i cercar noves maneres de col·laboració. És així com sorgeix el projecte d’Aprenentatge Servei entre persones d’Educació i del Servei Ocupacional de Mater juntament amb dues aules de Formació Professional Bàsica de Sant Josep Obrer.
Junts, van arribar a la conclusió de què el 2020 ens havia deixat una càrrega emocional molt forta i que el treball hauria d’anar enfocat cap a la canalització d’aquestes emocions. Com? Mitjançant l’activitat física i l’expressió artística. Ara bé, enguany no podria ser amb sessions conjuntes i presencials sino que el contacte i el treball en xarxa hauria de ser en línia.
Així doncs, al llarg del curs, des dels diferents tallers i aules participants del programa s’han elaborat tot un conjunt de tutorials de diversa temàtica amb un sol objectiu: promoure una vida saludable. Com menjar saludable, com fer ioga, o com relaxar-se pintant mandales i altres activitats artístiques són alguns dels exemples dels videotutorials elaborats a Mater i dirigits a l’alumnat de Sant Josep Obrer.
Ells, per la seva banda, amb tots aquests continguts han creat un lloc web per tal de que tots els participants puguin accedir en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu. I així és com funciona la metodologia d’Aprenentatge i Servei: aprenem per a fer quelcom útil per una altra persona, i aquesta fa algo útil per a nosaltres. La utilitat i la solidaritat que se’n deriven d’aquesta metodologia fan que els aprenentatges adquiritis siguin realment significatius i que els participants gaudeixin d’una experiència col·laborativa i inclusiva.
Aquest projecte ha rebut el finançament del Consell de Mallorca gràcies a la convocatòria per subvencionar projectes de participació ciutadana i acció voluntària.