Orientació per a l'ocupació
Orientació per a l’ocupació és un servei integral que té per objecte la informació, el diagnòstic de la situació individual, l’assessorament, la motivació i l’acompanyament en les transicions laborals, bé des de l’educació al món laboral o entre les diverses situacions de feina i atur que poden donar-se al llarg de la vida laboral.
La finalitat principal d’aquest servei és ajudar les persones usuàries a millorar la seva ocupabilitat, promoure la seva carrera professional i facilitar la contractació.
Per a poder complir amb l’esmentat fi, Orientació per a l’ocupació posa a disposició dels participants un equip multidisciplinari (tècnics/ques d’orientació, psicòlegs/gues, etc.) per donar els suports necessaris per a la consecució d’una ocupació digna. Es desenvolupen itineraris laborals personalitzats, s’organitzen accions formatives i es duu a terme la metodologia de «treball amb suport».
Per poder accedir al servei, les persones han de complir amb els següents requisits:
– Tenir entre 16 i 64 anys.
– Tenir el certificat de discapacitat intel·lectual d’un 33 % com a mínim.
– Estar inscrit/a al SOIB.
Actualment, el servei d’Orientació per a l’ocupació disposa d’un total de 130 places anuals, amb una inversió total de 389.294,10 € anual.
Els participants es distribueixen de la manera següent:
El servei d’Orientació per a l’ocupació de Mater funciona gràcies a SOIB Concertació Servei d’Orientació per a l’ocupació, que ha estat promogut pel SOIB i ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea (FSE+).
Coordinadora del servei: Inmaculada Picornell.
Contacte: inserciolaboral@orgmater.org i/o 971 76 00 10.
On ens pots trobar? Centre Mater, Mater Sineu i Mater Inca.
Quin és el nostre itinerari amb les persones usuàries?
1.Entrevista en profunditat.
El primer pas és conèixer a la persona usuària per sabre quines són les seves motivacions i aspiracions professionals. L’entrevista serveix per definir habilitats, capacitats i aptituds per desenvolupar un itinerari laboral personalitzat.
2. Recerca de feina.
Quan es coneix a la persona usuària, es defineixen quins són els seus llocs de feina més adequats i es comença una recerca d’ofertes de feina. Se’ls informa sobre els diferents recursos per potenciar la seva autonomia en la recerca de feina, sempre atents a les possibles ofertes fraudulentes.
3. Procés de selecció.
Ha arribat el moment de l’entrevista! Realitzam l’acompanyament de la persona usuària durant tot el procés de selecció, participant com intermediaris si és necessari. També fem l’acompanyament el dia de la firma del contracte per resoldre qualsevol dubte que pugui sorgir.
4. Treball amb suport.
Els començaments mai són fàcils, per això, els nostres professionals, acompanyen a les persones usuàries durant els primers dies, i fins que sigui necessari, per garantir una adaptació exitosa. Així, reben el suport de com desenvolupar la seva tasca, com relacionar-se amb els companys/es o com arribar al lloc de feina.
El Servei d’Orientació per a l’ocupació també ofereix…
1. Formació.
Amb l’objectiu de treballar les habilitats necessàries per accedir al món laboral, s’organitzen tallers, capacitacions i accions formatives.
2. Oci adaptat.
Mater ofereix un ampli programa d’activitats d’oci com excursions, viatges o suport en la recerca d’activitats d’oci pels joves del servei.
3. Agència de col·locació.
Des de l’any 2013, som un centre autoritzat com Agència de col·locació (autoritzada número 04000000024), per part del Servei d’ocupabilitat públic estatal, i com a tal, garantim els/les treballadors/es més apropiats pel lloc de feina.
També treballam amb les empreses. Com ho feim?
1. Sensibilització.
Donam a conèixer l’entitat, el col·lectiu que atenem i la feina que realitzam al servei d’Orientació professional. Les accions que duim a terme són les següents:
• Recerca d’empreses, contacte amb elles i sol·licituds per reunions presencials.
• Difusió per xarxes socials i via e-mail del nostre servei.
• Reunions presencials on es presenti el servei i el col·lectiu amb el qual treballem.
• Tallers i formacions de sensibilització dintre de les empreses per als seus treballadors.
• Visites guiades a les instal·lacions de l’entitat.
• Visites a les instal·lacions de les empreses.
• Firmes de convenis de col·laboració.
2. Anàlisi del lloc de feina.
Els/les professionals defineixen les tasques i responsabilitats de la futura incorporació per una millor adaptabilitat de la persona al lloc de feina.
3. Preselecció dels/les candidats/es.
Una vegada definit el lloc de feina, és el moment de cercar a la nostra borsa de treballadors/es. Després d’unes quantes entrevistes personals, coneixem molt bé les nostres persones usuàries i sabem quines són les seves preferències, aptituds i capacitats.
4. Intermediació i seguiment.
La nostra relació amb l’empresa i el/la treballador/a no ha fet més que començar. A partir d’ara ens encarregarem de seguir de prop l’evolució del treballador o treballadora i fer d’intermediaris/es amb l’empresa que sigui necessària.
5. Treball amb suport.
Ha arribat el dia de la incorporació! Acompanyam les persones usuàries els primers dies de feina i estam al seu costat per ensenyar-los els processos i les metodologies fins que ja no ens necessiten.
6. Incentius fiscals.
Bonificacions en les quotes de la seguretat social en els contractes de duració mínima de 12 mesos, així com subvencions per l’adaptació del lloc de feina, o deduccions en els imports de societats en contractes amb una duració mínima de tres anys.
7. Responsabilitat social corporativa.
Comptar amb persones amb capacitats diferents de la plantilla, és una bona manera d’humanitzar l’empresa i d’impulsar l’estratègia de Responsabilitat social. A més, sempre amb el consentiment de les empreses participants, fem difusió a les xarxes socials de l’organització les noves incorporacions laborals dels/les nostres usuaris/es.
El servei d’Orientació Professional «Som a la feina!»
va començar al març de 2023.
Durant el primer any
ha dut a terme una gran tasca
amb un impacte significatiu
en la comunitat.
«Som a la feina!»
ha proporcionat
orientació i suport
a persones amb discapacitat intel·lectual
en recerca o millora de feina.
Durant el primer any,
s’han atès un total de 118 persones,
de les quals, 24,
han trobat una feina
gràcies a la tasca dels nostres orientadors
i orientadores,
i la col·laboració
de les més de 20 empreses
que han adquirit durant aquests darrers anys
un compromís amb nosaltres.
Persones ateses
- Del total de 118 persones ateses
hi ha 66 persones que actualment
fan feina. - S’han realitzat 24 insercions,
és a dir,
24 persones han trobat feina. - 15 persones s’estan formant.
Formacions en habilitats socials
S’han realitzat 11 formacions.
Han participat 20 persones.
Empreses
- Els professionals del servei
han contactat amb 42 empreses. - S’han signat 2 nous convenis de col·laboració.
- Hi han 10 convenis vigents d’altres anys.
Els resultats obtinguts
demostren el valor que té
el servei d’orientació professional
en la vida de les persones
que es troben en recerca o millora de feina.
Continuarem compromesos
amb la nostra missió
de proporcionar orientació de qualitat,
suport integral
i recursos
per ajudar als participants
a aconseguir els seus objectius professionals.
El Servei d’orientació Professional de Mater funciona gràcies a “SOIB Concertació Servei d’Orientació Professional”, que ha estat promogut pel SOIB i ha contat amb el finançament dels Fons Social Europeu PLUS (FSE+).
El Servei d’Orientació Professional «Som a la feina!», ha dut a terme durant el segon any de concert (març 2024 – febrer 2025) una gran tasca, que ha tengut un impacte significatiu en la comunitat, proporcionant orientació i suport a persones amb discapacitat intel·lectual en recerca o millora de feina.
Durant l’any 2024-2025, s’ha rebut un finançament de 289.491,28 €, que ha permès donar atenció a un total de 113 persones, de les quals 37 han trobat una feina gràcies a la tasca dels nostres orientadors/es i la col·laboració de les més de 30 empreses que han adquirit durant aquests darrers anys un compromís amb nosaltres.
A continuació us deixam els resultats, en detall, d’aquest segon període (març 2024-febrer 2025):
DADES GENERALS
Persones ateses: 113
Persones que fan feina: 74
Persones en formació: 28
Insercions en empresa: 38
Insercions en centres de formació: 12
DADES FORMACIONS EN HABILITATS SOCIALS
Formacions realitzades: 12
Participants: 49
DADES EMPRESES
Empreses contactades: 25
Convenis col·laboració firmats:11
Convenis firmats altres anys: 12
Conclusions
Els resultats obtinguts demostren el valor que té el servei d’orientació professional en la vida de les persones que es troben en recerca o millora de feina. Continuarem compromesos amb la nostra missió de proporcionar orientació de qualitat, suport integral i recursos per ajudar els participants a aconseguir els seus objectius professionals i personals.
El Servei d’Orientació Professional de Mater funciona gràcies a «SOIB Concertació Servei d’Orientació Professional», que ha estat promogut pel SOIB i ha comptat amb el finançament dels Fons Social Europeu PLUS (FSE+).