Centre d’Educació Especial

Centre educatiu per a infants i joves que necessiten una adaptació curricular específica. A Mater, treballam les habilitats acadèmiques conjuntament amb l’autonomia personal per tal d’aconseguir que els i les alumnes siguin persones integrades en el seu entorn. L’atenció personalitzada i el compromís i la professionalitat de l’equip són els principals eixos que caracteritzen el nostre centre.

La nostra filosofia

La nostra filosofia està fundamentada en la missió, visió i valors de Mater Misericordiae com a organització. (enllaç a la secció) Tenint en compte això al Centre d’Educació Especial ens caracteritzam per:

  • Considerar la persona al centre de la nostra acció, des del respecte a la seva individualitat.
  • Comptar amb un estil propi de treball basat en el tracte personalitzat i proper amb l’usuari i la seva família.
  • Fomentar un diàleg constant amb les famílies.
  • Promoure i actuar per la inclusió social.
  • Propiciar un ambient de participació i de confiança on tothom té alguna cosa a aportar.
  • Donar importància a la senzillesa, l’acollida, la igualtat i el respecte en totes les relacions.
  • Donar preferència a les persones amb major discapacitat o desventatge social més gran.
  • Treballar l’empatia i la generositat des de la perspectiva cristiana i solidària que caracteritza a la titularitat.
  • Buscar l’eficiència, sempre amb ètica i d’una manera transparent.
  • Estar arrelats a l’entorn del que formam part.
  • Fomentar el respecte cap a la natura i el medi ambient, així com la interculturalitat, la diversitat, la justícia i la pau.
  • Potenciar el desenvolupament de llenguatges expressius i capacitats creatives.

 

Coordinador del servei: Mateu Perelló.

Contacte: dirpedago@orgmater.org i/o 971 27 49 59.

On ens pots trobar? Centre Mater.

Què oferim?

Educació infantil

De 3 a 7 anys.

S’utilitza una metodologia activa i programes individuals per a cada alumne. Prioritzam la comunicació i els hàbits d’autonomia personal. En aquesta etapa els descobrim diferents formes de comunicació i representació i els animam a utilitzar-les per expressar els seus sentiments, desitjos o experiències.

Bàsica I

De 7 a 13 anys.

En aquesta etapa partim de la premissa que la persona construeix el seu coneixement sobre la base de les experiències i a la interacció amb els altres i amb els objectes. Els programes s’organitzen en unitats didàctiques trimestrals i alguns dels objectius de l’etapa són:
Conèixer i controlar progressivament el cos, fomentar l’autonomia, establir relacions socials i participar en activitats culturals.

Bàsica II A

De 13 a 17 anys aproximadament.

Aquí es formen subgrups segons la capacitat cognitiva dels alumnes i se segueixen treballant els mateixos objectius que en l’etapa anterior. Ara bé, en aquesta cas es retira progressivament el suport de la persona adulta.

Bàsica II B

En aquest departament els objectius dels programes individuals dels alumnes estan determinats pel seu estat de salut i pel seu nivell maduratiu, tenint en compte que poques vegades podrem treballar cap a l’autonomia personal. Es dóna molta importància al cos com a vehicle dels aprenentatges i es promou la qualitat de vida de l’alumnat.

Bàsica II C

Aquí s’aplica una metodologia dinàmica, directiva (no autoritària) i variada, amb temps limitats. Es treballa el comportament col·lectiu del grup-classe i també les conductes individuals a través de pautes de modificació de conducta, suport o reforç en sessions individuals.

TAVA (Transició A la Vida Adulta)

De 16 a 21 anys.

L’etapa de TAVA s’estructura en tres àmbits: autonomia personal en la vida diària, integració social i comunitària i orientació i formació laboral en un entorn eminentment pràctic. Els alumnes, segons els seus perfils, participen en tallers de cuina, manteniment, jardineria o bugaderia, entre d’altres.

TAVAIL (Transició A la Vida Adulta – Inserció Laboral)

De 16 a 21 anys.

Es persegueixen els mateixos objectius generals que a TAVA, però en aquesta àrea posem l’accent en la Inserció Laboral de l’alumnat a través de l’adquisició dels coneixements tècnics bàsics i les habilitats necessàries per dur a terme les activitats professionals de cuina o de jardineria. Els alumnes i alumnes realitzen un treball real en un entorn real.

Departaments tècnics

Per poder atendre a les persones amb discapacitats diferents Mater compta amb professionals de perfils molt variats que atendran als i les alumnes en la mesura en què ho necessitin. Aquestes són les funcions que compleixen cadascun dels departaments.

Psicologia

  • Realització de psicodiagnòstics.
  • Orientació psicoterapèutica.
  • Orientació educativa a familiars.
  • Col·laboració orientativa en el camp pedagògic.
  • Participació en el treball conjunt del centre amb tot l’equip pluridisciplinar.

Fisioteràpia

  • Aplica tractaments específics de fisioteràpia a l’alumnat que ho necessita per potenciar les seves habilitats motores i aconseguir el major grau d’autonomia personal.
  • Assessora al personal del centre i als familiars dels i les aulmnes en ergonomia i cures posturals.

Atenció sociofamiliar

  • Exerceix de funció mediadora entre els àmbits escolar, familiar i sociocomunitari.
  • Recolza, col·labora i informa a les famílies sobre totes les seves inquietuds socials.

Salut

  • Satisfer les necessitats específiques de salut biopsicosocial de l’alumnat.
  • Interpretar i valorar les necessitats de salut.
  • Observar i registrar simptomatologies.
  • Programar controls mèdics.
  • Planificar i aplicar les prescripcions mèdiques.

Comunicació, Logopèdia i Noves tecnologies

L’objectiu general d’aquest departament és l’atenció integral en el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge dels alumnes. Es treballa en grup i individualment. En grup es propicia la interacció entre els alumnes, mentre que individualment es treballen necessitats específiques del llenguatge.

Des de l’AMIPA us animam a col·laborar, ja que amb l’esforç de tots aconseguim:

  • Col·laborar a les festes que organitza l’escola (Nadal, Final de Curs). Alguns exemples són: xocolatada, gelats, coques, detalls per als alumnes (samarretes) o subvencionar espectacles (teatre, explica-contes, castells inflables).
  • Comprar material per al centre, atenent a les necessitats, com per exemple: material de psicomotricitat, material de logopèdia, material per a les aules o el Centre de Dia, etc.
  • Formació específica per a les famílies. S’estudiaran les propostes i podem organitzar algun curs sempre que hi hagi suficient demanda.
  • Tenir un espai comú on conèixer-nos i compartir interessos al marge de la rutina diària. Podem organitzar un cafè-tertúlia mensual i alguna trobada (excursió,torrada, pamboliada o similar).

L’Associació de Mares i Pares del Col·legi Mater Misericordiae existeix des de fa més de quaranta anys. Durant tots aquests anys hem treballat amb el centre per a la millora a l’educació dels nostres fills. Des de la Junta Directiva de l’AMIPA animam a totes les famílies a associar-se pel bé dels nostres fills, de l’associació i del centre. Pensam que l’AMIPA és un espai on compartir interessos i necessitats comunes, així com desenvolupar projectes que millorin la nostra qualitat de vida.

Descarrega el formulari de sol·licitud

Envia’ns un correu a amipamater@gmail.com

Suma’t a l’AMIPA. Tots guanyam!

Informació d'interès

Descarrega el Pla de Digitalització del CEE Mater aquí.

Blog del Centre d’Educació Especial de Mater.

Projectes i Programes

Skip to content